11 Aralık 2012

Dünya Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı


WhiteRibbon kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sona erdirilmesi, cinsiyet eşitliği, sağlıklı ilişkiler ve erkekliğe yeni bir vizyon geliştirmek için çalışan erkeklerin rol aldığı bir hareket. İlk defa 1991 yılında erkeklerden kadına karşı şiddet konusunda sessiz kalmamayı taahhüt ettiklerinin simgesi olarak beyaz kurdele takmaları istenmiş. O günden beri erkeklerin çözümün bir parçası olduğu düşüncesiyle farklı yaratıcı kampanyalar yoluyla erkekliğin negatif ve demode kavramlarına meydan okuyorlar ve kadına karşı şiddet konusunda sorumluluk almaları yönünde erkekleri destekliyorlar.



OneBillion Rising şiddete, tecavüze, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan bir kampanya. Kampanya dahilinde hareketin kuruluşunun 15. yıldönümü olan 14 Şubat 2013'de dünyadaki tüm kadınlar dans yoluyla kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı göstermeye, küresel ayaklanmaya çağırılıyor.




Walk a Mile in Her Shoes cinsel taciz, tecavüz ve cinsiyete dayalı şiddete karşı toplum bilincini artırmak için 2001 yılından beri düzenlenen uluslararası erkek yürüyüşü. Amerikalıların “başka bir kişinin deneyimi gerçekten anlayabilmek için onun ayakkabılarıyla bir mil yürümek gerekir” deyişinden esinlenen bu eğlenceli yürüyüşte, erkekler bir fiil yüksek topuklu kadın ayakkabılarıyla bir mil boyunca yürüyerek hem bunun sadece kadınları ilgilendiren mesele olmadığını vurguluyorlar hem de toplumun konuşması zor olan konular hakkında konuşmasını sağlıyorlar. İnternet sitesinde erkeklere topuklu ayakkabıyla yürüyebilmeleri için ipuçları da veriliyor.


It'snot OK Yeni Zelanda'da aile şiddeti azaltmak için oluşturulmuş, aile içi şiddeti müsamaha eden tutum ve davranışları değiştirmeyi hedefleyen toplum odaklı bir hareket. İnternet sitelerinde aile içi şiddete maruz kalanların ve tanık olanların faydalanabileceği bilgiler yer alıyor. Ayrıca “aile içi şiddet bilgi hattı” ile hizmet veriyorlar.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder