5 Mayıs 2013

TPD'den 1 Mayıs'ta Yaşananlara Tepki

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak isteyen meslektaşlarımızın da içerisinde bulunduğu gruplara güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahaleyi üzüntüyle izledik.

Taksim'e yürümek isteyen kitleye karşı girişilen müdahale, sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik problemlerin yaşanmasını da tetikleyebilmektedir. Bu tür deneyimler müdahaleye maruz kalan bireyler, onların yakınları ve medya aracılığıyla bu tür görüntülere defalarca şahit olan toplumda korku, şiddet, güvensizlik ve çaresizlik duygularını harekete geçirerek toplumsal vicdan ve adalet duygusunda onulmaz yaralar açılmasına neden olabilmektedir.

Sosyal psikoloji çalışmaları, grupların karşılıklı olarak birbirlerinin davranışlarını etkilediklerini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla yürüyüş, gösteri gibi eylemlerde uzlaşma yolunun tercih edilmesi, 1 Mayıs'ta yaşanan ve istenmeyen davranışların benzer ortamlarda ortaya çıkmasının önüne geçecek ve bu şekilde toplum ruh sağlığının korunmasına katkıda bulunacaktır.

Türk Psikologlar Derneği olarak temel insan hakları olan ifade, örgütlenme ve gösteri haklarının şiddetle bastırılarak engellenmesini onaylamıyor ve şiddet uygulayıcıların bu eylemlerine yol açan yetkililerin bu konuda kendilerine düşen sorumluluğu üstlenmelerini talep ediyoruz.



Türk Psikologlar Derneği

Genel Merkez Yönetim Kurulu





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder