16 Şubat 2013

Polis Geçici Uzaklaştırma Kararı Verebilir

6284 AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tedbir Kararları

Şiddet tehdidi veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmama tedbiri
MADDE 18- (1) Şiddet tehdidi veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmama tedbiri, hâkim tarafından, şiddet uygulayanın korunan kişiye karşı tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürme ve benzeri söz ve davranışlarda bulunmamasına ilişkin olarak verilen tedbir kararıdır.

Uzaklaştırma ve konutun korunan kişiye tahsisi tedbiri
MADDE 19- (1) Uzaklaştırma ve konutun korunan kişiye tahsisi tedbiri, hâkim tarafından şiddet uygulayanın, korunan kişi ile birlikte oturdukları müşterek konuttan uzaklaştırılarak, konutun korunan kişiye tahsis edilmesine ilişkin olarak verilen tedbir kararıdır.
(2) Bu tedbirin uygulanması, şiddet uygulayanın uzaklaştırıldığı konutun kira, elektrik, su, telefon, doğalgaz ve benzeri giderlerini karşılamaya devam etmesine engel teşkil etmez. Hâkim şiddet uygulayanın, koruma kararı süresince aile konutunun kira sözleşmesini feshetmemesine, kamu konutu tahsisinin kaldırılması yönünde talepte bulunmamasına ve bu tür yükümlülüklerinin devamı ile uygun göreceği diğer tedbirlere de karar verebilir.
(3) Kira sözleşmesine ilişkin tedbir kararı kiralayana, kamu konutu tahsisinin kaldırılmamasına yönelik tedbir kararı ise ilgili kamu kurumuna bildirilir.

Korunan kişinin bulunduğu yere yaklaşmama tedbiri
MADDE 20- (1) Korunan kişinin bulunduğu yere yaklaşmama tedbiri, hâkim tarafından, korunan kişi ve varsa beraberindeki çocukların korunması amacıyla, şiddet uygulayanın korunan kişiye, müşterek konuta, okula, işyerine ve korunan kişinin bulunabileceği yerlere yaklaşmamasına ilişkin olarak verilen tedbir kararıdır.

Çocukla kişisel ilişki kurulması tedbiri
MADDE 21- (1) Çocukla kişisel ilişki kurulması tedbiri, hâkim tarafından daha önce verilmiş, çocukla kişisel ilişki kurma kararı varsa kişisel ilişkinin Bakanlık görevlisi refakatinde yapılmasına veya durumun özelliğine göre sınırlandırılmasına ya da tümüyle kaldırılmasına ilişkin olarak verilen tedbir kararıdır.
(2) Kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde kurulması halinde, refakatçinin 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 25/b maddesi uyarınca ŞÖNİM çalışanları arasından görevlendirilmesine karar verilebilir. 10

Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde kolluk amiri tarafından da alınabilecek tedbirler
MADDE 30- (1) Mülkî amir tarafından alınabilecek barınma yeri sağlanmasına ve geçici koruma altına alınmasına ilişkin tedbirler, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk amirince de alınabilir. Kolluk amiri, evrakı en geç tedbirin alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülkî amirin onayına sunar. Mülkî amir tarafından kırk sekiz saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
(2) 18, 19, 20, ve 21 inci maddelerde belirtilen ve hâkim tarafından karar altına alınabilecek önleyici tedbirler, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk amirince alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç tedbirin alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından yirmi dört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
(3) Tatil günleri sürenin hesabına dâhildir. Sürenin bitimi resmi tatil veya hafta sonuna rastlarsa, süre takip eden ilk iş günü sona erer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder