4 Mart 2013

Arap Baharı'nda Kadın

2 Mart 2013 Cumartesi günü Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Ofisi tarafından “Arap Baharı’nda Kadınların Haklarına Ne Oldu” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

Prof. Dr. Fulya Atacan, “Mısır'da politik bir araç olarak kadına yönelik şiddet” başlıklı konuşmasında Mısır'da kadınlara karşı sistematik olarak uygulanan şiddeti ve isyan sürecinde yaşananları anlattı;

Mısır’da eski yönetimi deviren devrimde erkeklerle yan yana mücadele eden kadınlara toplumsal ve siyasal hayattan çekilmeleri için yoğun baskı uygulanıyor. Kadınlar kamusal alanda özellikle de Tahrir Meydanı etrafında fiziksel şiddete, cinsel tacize ve hatta toplu tecavüze maruz kalıyorlar. Devlet tarafından bu duruma karşı hiçbir önlem alınmadığı gibi güvenlik güçlerinin de dahil olduğu saldırganlar yerine şiddete maruz kalan kadınlar ayıplanıp suçlanıyor.

Dr. Seda Altuğ ise katılımcılarla Suriye'de çatışma alanlarında yaşanan kadına yönelik şiddeti paylaştı;

Silahlı çatışmaların devam ettiği Suriye’de kadına yönelik şiddet, işkence, kaçırılma ve tecavüz mezhepsel ayrımcılıktan bağımsız, hem rejim yanlıları hem de rejim karşıtları tarafından bir savaş aracı, stratejisi olarak kullanılıyor. Kadınlar halka açık yerlerde ve evlerinde, özellikle de aile üyelerinin önünde saldırıya uğruyorlar.

Dahası uğradıkları saldırılar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan kadınlar mülteci olarak sığındıkları ülkelerde de şiddete, tacize maruz kalmaya devam ediyorlar. Küçük yaştaki kız çocukları başlık parası karşılığında 2., 3. eş olarak zorla evlendiriliyor ve bu durum Türkiye'de de yaşanıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder