24 Ocak 2013

Aile Birliğinin Korunması


Aile, evlilik birliğinin korunması; eşler ayrılık veya boşanma noktasına gelmeden karşılaştıkları problemlerin çözülerek birliğin dağılmasının önlenmesi, evliliğin  devamının sağlanmasıdır.

Ailenin desteklenmesi, güçlendirilmesi, sosyal refahının arttırılması ve oluşturulan aile merkezli politikalar elbette ki oldukça önemli ve değerlidir. Ancak söz konusu olan temel fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir aile sistemi özellikle de aile içi şiddet ise “aile birliğinin korunması” söylemi  çok tehlikeli bir söylemdir. Bu anlamda aile birliğinin korunmasının değil aile bireylerinin iyiliğinin ve sağlığının çok daha önemli olduğu unutulmamalıdır.

Aile birliğinin korunması söylemi, evlilik birliğinin ölünceye ka­dar sürmesi asıl olan bir ortaklık olduğu inanışını destekler niteliktedir. Bu yanlış inanış, istismara maruz kalan kadının evliliğini sürdürme mecburiyeti hissetmesinden  kadın cinayetlerine kadar uzanan bir yelpazede istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır.

Boşanma evlilik kadar eski bir durumdur. Elbette ki evlilikte yaşanan sorunların tek çözümü boşanma değildir ancak bazen aile bireyleri için en sağlıklı karar boşanma olabilir. Eşler arasındaki uyumun bozulduğu, tahammülsüzlüğün ve karşılıklı suçlamaların yer aldığı, sevgisiz bir ortamda mutsuz çocuklar da sorunun bir parçası haline gelmektedir.  Bu anlamda iyi, sorunsuz bir boşanma hem bireyler hem de çocuklar için kötü giden, sorunlu bir evlilikten çok daha sağlıklıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder