6 Ekim 2012

Şizofren Genç 3 Polisi Şehit Etti!



"Şizofren Genç 3 Polisi Şehit Etti!" başlığı ile haberlerde yer alan ve bazı habercilerin kişiyi "cani" olarak tanımladığı olayda, şizofreni raporu olan bir kişi Antalya’da 3 polis memuruna silahlı saldırıda bulunarak ölümlerine sebebiyet verdi ve kendisi de bu olayın sonucunda yaşamını yitirdi. Olayın ayrıntılarını tam olarak bilmek mümkün değil ancak bu haberden yola çıkarak şizofreni hastalığı ile ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.

Şizofreni hastalarının tehlikeli ve saldırgan olduğuna inanılmaktadır ancak sanılanın aksine hastalığın belirtilerinin yoğunlaştığı alevlenme, kriz dönemlerinde zaman zaman saldırgan davranışlar ortaya çıksa da şizofreni hastalarında saldırganlık sık görülen bir belirti değildir. Şizofreni hastalarında suç işleme ve saldırganlık oranları toplumda rastlanan oranlardan yüksek değildir.

Kriz döneminde şizofreni hastası kişiye yönelik bağırma, azarlama, hareketlerini kontrol etmeye çalışma, zorlama gibi yaklaşımlar saldırgan davranışın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda soğukkanlı kalmak, basit ve güvenilir ifadeler kullanarak konuşmaya çalışmak saldırgan davranış riskini azaltmaktadır. İletişimde ve davranışlarda hastada şüphe yaratılmaması çok önemlidir. İletişim dikkatle sürdürülmeli ve hastaya iyi niyetli olunduğu sık sık tekrar edilmelidir. Ayrıca uzun süreli göz kontağından kaçınılmalı, ses tonuna dikkat edilmeli, aradaki mesafeye dikkat edilmelidir. Kişinin rahatsız olacağı hissediliyorsa ona dokunmaktan kaçınılmalıdır. En önemlisi de saldırganlığa saldırganlıkla cevap verilmemelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder