6 Nisan 2012

Kobra Erkeği

Dr. Neil Jacobson ve Dr. John Gottman aile içi şiddet sergileyen iki tip erkekten bahseder; Kobra erkeği ve Pitbull erkeği. Kobra erkeği, tıpkı bir kobra yılanı gibi durup aniden ve neredeyse hiç hissettirmeden saldırdığı için bu adı almıştır, Pitbull erkeğinden daha da korkutucudur.

Polis bir Kobra tarafından uygulanan aile içi şiddet vakasına geldiğinde, karşısında son derece ajite bir kadın ile sakin ve kontrollü bir adam görür. Hatta bu durum bazen yanlış kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanır.

Kobra, kadının bir dereceye kadar bağımsız olmasına aldırmaz ama güç ister ve bu gücü de kadının kendisinden korkmasını sağlayarak gerçekleştirir. En ilginç özelliklerinden biri, duyguları yükseldiğinde kalp atış hızının yavaşlamasıdır. Aslında çok kontrollü ve sakindir, saldırıya hazırlanmaktadır; bu nedenle çok tehlikelidir. Pitbull erkeği gibi kendisini kaybetmez ancak eşine karşı çok daha saldırgandır, onu bıçakla veya silahla tehdit eder. Sadece eşine değil çevresindeki herkese saldırgan davranışlarda bulunur. Eşini korkutmak için evdeki kediyi öldüren erkek Kobra’dır.

Kobra eşine bağlı değildir, genellikle yalnız bırakılmayı tercih eder, seks veya para için eşine ihtiyaç duyar. Başlangıçta Kobra erkeğini terk etmek zordur ancak zaman geçtikçe kolaylaşır. Bağlılık hissetmediği için Kobra eşinden kopar ve kendisine yeni bir kurban bulur.

Pitbull erkeğini terk etmek tehlikelidir ancak Kobra erkeği ile birlikte yaşamak çok daha tehlikelidir. Genellikle antisosyaldir ve sadist davranışlar sergiler, şiddet esnasında eşinin yardım çığlıklarına tepkisiz kalması mümkündür. Sonrasında özür dilemez veya değişim sözü vermez. Kobra eşini öldürebilir; hatta öldürür.

Kaynaklar; 
Jacobson, N., Gottman, J., "When Men Batter Woman"
Brody, J.E., "Battered Women Face Pit Bulls and Cobras"
Nordberg, B., "Helping Victims of Domestic Violence"
King, J., "Domestic Violence Divorce"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder