10 Nisan 2012

Şiddet Döngüsü

Şiddetin, sıklıkla tekrarlayan belli bir döngüsü vardır. Bu döngü, şiddet uygulayan kişi uyguladığı şiddeti meşru görmeye devam ettikçe ya da şiddete maruz kalan kişi yasadığı şiddete karsı koymadığı sürece yoğunlaşarak devam etmektedir.

Başlangıçta küçük konular bile problem olur, çeşitli bahanelerle ortaya çıkan her bir olayla birlikte gerginlik gittikçe tırmanır. Bu aşamada kadın eşinin gergin olduğunun farkındadır ancak durumu kontrol edebileceğini ve kontrol etmesi gerektiğini hisseder, eşinin şiddet davranışını engellemek için kendini geri çekmeye, durumun daha da kötüleşmesini engellemek için eşini sinirlendirmemeye, isteklerini yerine getirmeye çalışır. Bu tavır, şiddeti uygulayan kişiye güçlü ve istediği şekilde davranmaya hakkı olduğunu düşündürür. Zaman geçtikçe şiddete maruz kalan kişi tam tersine eşini yatıştırmaktan vazgeçer. Şiddet uygulayıcı bu değişikliği hisseder ve şiddet davranışı ortaya çıkana kadar kızgınlığını devam ettirir. Gerginlik artar, kızgınlık, suçlama, tartışma ve kavga meydana gelir. Bu dönem birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir.

Sonraki aşamada şiddet uygulayan kişi ona “dersini vermek” ister. Bu çoğunlukla birkaç saat süren en kısa aşamadır, hemen sonrasında şiddet olayı gerçekleşir. Bu aşama sonunda şiddete maruz kalan kişi çoğunlukla durumunun ciddiyetini görmezden gelir, kendini korumaya ve eşini sakinleştirmeye çalışır. Şiddet uygulayıcı yaptıklarına bahane bulur.

Balayı aşamasında ise bir suskunluk söz konusudur, içten olmayan bir pişmanlık gösterisiyle şiddet uygulayan kişi özür diler ve yaptıklarını telafi etmeye çalışır, asla tekrarlamayacağını söyler. Eşini ve eşine destek olan herkesi ikna eder, sadık eşi oynar ve eşinin üstüne düşer, hediyeler alır, eşinin daha önce umursamadığı isteklerini gerçekleştirir. Bu dönem şiddete maruz kalan kişinin hem fiziksel hem de duygusal olarak ilgi ve şefkate gereksinim duyduğu bir dönemdir. Eşinin bu dönemdeki yakın ilgisi her şeyin düzeleceğine inanmasını sağlar, hatta şiddeti kendi yetersizliklerinin bir sonucu olarak görür. Eşinin şiddetin sorumlusu olduğu fikri kaybolmuştur, eşini bağışlar. Bu aşama da çok uzun sürmez. Aynı davranış örüntüsü ilk fırsatta yeniden ortaya çıkar.

Bu döngü, birçok kadının kendilerini döven erkeklerle yaşamaya neden devam ettiğini açıklamaktadır. Kadın, eşinin değişeceğine ve bunun gerçekten son olduğuna inanmak istemektedir.

1 yorum:

  1. sonra ne olur...bekı sız böyle bırıyle yasadınızmı cok merak edıyorum...pekı bunun neden tersı ola bılecegını hıc dusundunuzmu..ya pekı sevgının gücü nerede kalıyor..

    YanıtlaSil