3 Nisan 2012

Pitbull Erkeği

Dr. Neil Jacobson ve Dr. John Gottman aile içi şiddet sergileyen iki tip erkekten bahseder; Kobra erkeği ve Pitbull erkeği. Pitbull erkeği, ısırdığında asla bırakmadığı için bu adı almıştır. Alın önde, çene geride bir duruşla kadına bakar. Dominanttır, kadına üstün olduğunu hissettirmek ister.

Pitbull romantik bir ilişki içine girene kadar muhteşem bir erkektir, romantik ilişkide ise eşi dışında herkese sevimli görünen birine dönüşür. İnanılmaz kıskançtır, terk edilme korkusu ile motive olur. Kadının her hareketini izler, onu sosyal anlamda izole eder, her fırsatta ihanete uğrayacağını düşünür ve kızgınlığı daha çok artar. Eşinin hayatına birinin girdiğini düşündüğünde taciz, takip ve hatta ölümcül şiddete başvurabilir. Öfkesi şiddete dönüştüğünde kendisini kaybeder. Şiddet olayından sonra özür diler ve kalıcı değişiklikler yapmaya söz verir.

Bir Pitbull ile ilişkiyi sona erdirmek çok tehlikeli bir seçimdir. Kadın bir yandan kendini hapsedilmiş hisseder diğer yandan içgüdüsel olarak evde kalmanın daha güvenli olacağını bilir. Boşandıktan sonra eşini takip ve taciz eden, adliye önünde eşini öldüren erkek Pitbull’dur. Geçmişe dönük suç davranışı olmayabilir ancak geçmişte babasının annesini dövmüş olma ihtimali vardır. Alkol kötüye kullanım olasılığı yüksektir.

Kaynaklar; 
Jacobson, N., Gottman, J., "When Men Batter Woman"
Brody, J.E., "Battered Women Face Pit Bulls and Cobras"
Nordberg, B., "Helping Victims of Domestic Violence"
King, J., "Domestic Violence Divorce"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder