26 Temmuz 2012

Beni Susturma!

              Hepimizin sahip olduğu belli başlı haklar vardır;

·        Ne istediğini, neye ihtiyaç duyduğunu belirtme hakkı.
·        Olumlu ya da olumsuz bütün duyguları ifade etme hakkı.
·        Düşünceleri değiştirme hakkı.
·        Mükemmel olmama ve hata yapma hakkı.
·        Kendi değer ve standartlarını belirleme hakkı.
·        Kendi önceliklerini belirleme hakkı.
·        Başkalarına kızma hakkı.
·        Kişisel yer ve zaman gereksinimi hakkı.
·        Eğlenceli ya da anlamsız olma hakkı.
·        Değişme ve büyüme hakkı.
·        Mutlu olma hakkı…

Karşılıklı iletişim söz konusu olduğunda duygu ve düşüncelerin doğrudan ve dürüstçe ifade edilmesi, aynı şekilde karşıdaki kişi tarafından ifade edilenlerin dinlenmesi oldukça önemlidir.

Kişi isteklerini, taleplerini, ihtiyaçlarını dile getiremediğinde kısıtlanma ve engellenme durumu ile karşı karşıya kalır. Kendisini ifade etmesine izin verilmeyen kişi kızgınlık ve öfke yaşar.

Kontrol edemediği durumlarla sürekli muhatap olduğunda, kişiler arası ilişkilerin ve yaşam olanaklarını sınırlı, değişmez, birbirine bağımlı ve zor ulaşılabilir olarak değerlendirme eğilimi gösterir.

İstediklerini elde edemediğinde hayal kırıklığına uğrar, yorulduğunu ve enerjisinin tükendiğini hisseder, kendisini geri çekebilir. Öğrenilmiş çaresizlik içerisine girebilir, atılacak olan adımın herhangi bir sonuç getirmeyeceği düşüncesiyle tepkisiz kalmaya başlayabilir.

Kişi uzun vadede stres artırıcı unsurlara karsı bir tepki olarak fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenmişliği yaşayabilir.

Bütün bu olumsuzlukların yaşanmaması için önemli adımlardan biri, karşıdaki kişinin ihtiyaçlarını ve önceliklerini tahmin etmek yerine bunları o kişinin kendisine sormaktır. Böylece kişi değer gördüğünü ve önemsendiğini düşünür, taleplerinin karşılanmadığı durumlarda ise daha az tepki duyar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder