21 Temmuz 2012

Sol Beyin, Sağ Beyin


Beyin, farklı işlevlerde daha baskın olabilen sağ ve sol yarım kürelerden oluşmaktadır. Beynin mantıksal olan sol tarafı bilgiyi doğrusal olarak işlerken duygusal olan sağ tarafı ise bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemektedir.

Sol beyin yarım küresi vücudun sağ tarafını, sağ beyin yarım küresi ise vücudun sol tarafını idare etmektedir. Sağ ve sol beyin yarım küreleri eller ve ayaklarla çapraz bağlantılar yapmaktadır. Günlük hayatında sağ elini kullananlarda, sağlaklarda sol beyin özelliklerinin, sol elini kullananlarda, solaklarda ise sağ beyin özelliklerinin daha baskın olduğu söylenilebilir.

Bu iki beyin yarım küresi, sinir liflerinden oluşan köprüsel bir yapı ile birbirine bağlanmıştır. Bu bağlantılar, iki beyin yarım küresi arasındaki bilgi alış verişini sağlayarak beynin işlevsel bütünlüğü korumaktadır. Bağlantı ne kadar gelişirse insanın beyinsel yeteneklerini bir bütün olarak sergilemesi o kadar artmaktadır. Eğer bu bağlantı iyi gelişmemişse, sağ ve sol yarım küreden hangisi baskın ise kişinin o özellikleri ön plana çıkmaktadır.


1 yorum:

  1. sağ mı veya solmu olduğunu nereden anlayacağız ? (kendimizin)

    YanıtlaSil