20 Kasım 2012

Halkalı Boyunlu Kadınlar



Kuzey Tayland'da Padaung kabilesine ait bir alt grupta, yaklaşık 5 yaşındayken kız çocuklarının boyunlarına ömür boyu taşıyacakları pirinç halkalar takılıyor. Bu halkalar, kızların yaşı ilerledikçe eskisinin çıkartılıp yenisinin takılması suretiyle artırılıyor. Pirinç ağırlık, baş ve omuzlar arasında sürekli gerginliğe neden olurken köprücük kemiği aşağı doğru itiliyor ve kaburgalar sürekli basınç altında kalıyor. Dolayısıyla omuzlar zaman içerisinde 45 derecelik açıyla aşağı doğru çöktüğü için kadınların boynu uzamış gibi görünüyor.

Bu uygulamanın ortaya çıkışına dair kız çocuklarını ve kadınları vahşi hayvan saldırılarından korumak, çirkin bulunacakları için esir olarak alınmalarını engellemek veya kültürlerinde önemli bir yeri olan ejderhanın görünüşünü yansıtmak gibi farklı hikâyeler söz konusu. Nedeni ne olursa olsun Padaung kadınlarında halkalı boyun güzelliği, saygınlığı ve zenginliği simgelerken aynı zamanda iyi bir evliliği garantiliyor.

Boyunlarındaki bu halkalar kadınlara özellikle ilk başlarda ciddi ağrılar yaşatıyor. Ayrıca boynu halkalı kadınlar başlarını geriye yaslayamadıkları veya öne eğemedikleri için su içmek gibi basit eylemlerde bile zorlanabiliyorlar. Uyuyabilmek için halkaları ve boynu destekleyen özel bir yastık kullanmak zorunda kalıyorlar. Sürekli halkalar altında kalan boyunda morarma veya derinin rengini kaybetmesi gibi problemler yaşanabiliyor veya enfeksiyon görülebiliyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder