18 Kasım 2012

Sünnetli Kadınlar ve Waris Dirie


Sembolik olarak klitorisin veya dudakların çizilerek kanatılmasından cinsel organın dış kısmının tümüyle alınmasına kadar dört farklı türü olan kadın sünneti (female genital mutilation), türleri ve yaygınlığı bölgelere göre farklılık gösteren, özellikle Afrika kabilelerinde ile bazı Asya ve Orta Doğu ülkelerinde geleneksel bir uygulama.

Genellikle Doğu Afrika’da uygulanan, kadın sünnetlerinin %15’ini oluşturan ve içlerinde en ağırı olan III. Tip uygulamada; klitoris ve çevresi ile birlikte dudakların neredeyse tümü kesilerek çıkartılıyor, açık yaranın dış çeperleri bir araya getirilerek tümüyle dikiliyor, sadece idrar ve menstrüel kanamanın akabileceği, en fazla serçe parmağı genişliğinde bir delik bırakılıyor.

Afrika geleneklerine göre kadında cinsel zevk organı olan klitorisin tahrip edilmesinin kadının temizliği ve saf bir anne olabilmesi için gerekli olduğuna inanılıyor. Kesilip çıkartılan parçalar "erkeksi" ve "kirli" kabul ediliyor. Kızlıktan kadınlığa geçmenin şartı olarak kabul gören klitoris kesiminin yapılmadığı kadınlar dışlanıyor ve bu kadınların evlenmesi doğru karşılanmıyor. Ayrıca bakire kadınlar dikişleri genişlemediği veya açılmadığından dışarıdan kolaylıkla anlaşılabildiği için kadın sünneti bekareti dolayısıyla da kadının cinsel yaşamını kontrol altına almanın bir yolu olarak kullanılıyor.

Daha çok kız çocukları 3-4 yaşlarındayken uygulanan sünnet genellikle ilkel ve geleneksel koşullarda, anestezi kullanmadan, kadınlar arasında sessiz sedasız yapılıyor. Sünnet olan kız çocuklarının bir kısmı kan kaybı veya enfeksiyondan hayatlarını kaybediyorlar. Sağ kalan sünnetli kadınlar hiçbir zaman cinsel haz alamadıkları gibi menstrüsyon döneminde ve cinsel ilişki sırasında dayanılmaz ağrılar çekiyorlar.




1965 yılında Somali’de dünyaya gelen Waris Dirie, çölde göçebe yaşam süren bir ailenin kızıydı. 13 yaşında oldukça yaşlı biriyle evlendirilmeye zorlanınca evinden ve ailesinden kaçtı, günlerce çölde yürüyerek Modadişhu’daki akrabalarına sığındı ve oradan da hizmetçilik yapmak üzere Londra’daki Somali Büyükelçiliği’ne gitti. Somali’de patlak veren savaş sonucu Büyükelçi ülkesine geri çağrılınca bir lokantada temizlik işçisi olarak çalışmaya başladı ve orada ünlü bir fotoğrafçı olan Terence Donovan tarafından keşfedildi.

Modellik yapmaya başlayan ve oldukça da ünlenen Waris Dirie’nin, kariyerinin zirvesinde olduğu 1997 yılında Marie Claire dergisine verdiği ve kendi deneyimini anlatarak kız çocuklarının sünneti gerçeğini anlattığı röportaj dünya çapında ses getirdi. Aynı yıl kadın sünnetinin ortadan kaldırılması için Birleşmiş Milletler’in elçisi seçildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder