6 Kasım 2012

Çoğulcu Cehalet




Çoğulcu Cehalet (Pluralistic Ignorance) kavramı, ilk defa 1931 yılında Allport tarafından kamusal davranışlar ile özel inançlar arasındaki tutarsızlığı açıklamak için kullanılmıştır.

Bir gruptaki bireylerin çoğunun, aslında aynı olmalarına rağmen diğerlerinin bir şekilde kendilerinden farklı olduğunu varsayma eğilimini ifade etmektedir. Bu anlamda Sahte Konsensüs Yanlılığı’nın tezadı olarak kabul edilebilir.

Bireyler diğerleriyle aslında benzer olan düşünce, inanç ve tutumlarını farklıymış gibi algıladıklarında çoğulcu cehalet oluşmaktadır. Bir grubun çoğunluğu belli bir norma veya düşünceye inanmasa bile diğer herkesin inandığını zannettiği için o norma uyma veya o düşünceyi destekleme davranışı devam etmektedir.

Çoğulcu cehalet kısmen Seyirci Etkisi'ni açıklayabilir. Acil bir durum ile karşılaşıldığında çok sayıda seyirci söz konusuysa, içlerinden bir kısmı bir şeyler yapması gerektiğini düşünse bile hemen hiç kimse olaya müdahale etmemektedir. Diğer yandan, olaya bir kişi bile müdahale ettiğinde diğerlerinin de olaya müdahale etmesi olasıdır.

Çoğulcu cehaletin ilginç bir örneği romantik ilişkilerde görülmektedir. Bireyler ilk adımı atmada başarısızlık söz konusu olduğunda kendileri ve potansiyel partnerleri için farklı atıflarda bulunmaktadırlar. İlk hamleyi yapamayan kişiler kendi başarısızlıklarını reddedilme korkularına atfederken, potansiyel partnerlerinin başarısızlığını ilgi eksikliğine bağlamaktadırlar (Vorauer ve Ratner, 1996).




Kaynak;
Vorauer, J., & Ratner, R. (1996). Who’s going to make the first move? Pluralistic ignorance as an impediment to relationship formation. Journal of Social and Personal Relationships, 13, 483–503.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder