31 Ağustos 2012

Meçhul Dost



Meçhul Dost (Familiar Stranger), 1972 yılında Psikolog Stanley Milgram tarafından insanların kent ortamında sanılanın aksine psikolojik yalnızlık çekmediklerini ifade etmek üzere ele alınmış toplumsal bir olgudur. Bildiğimiz, tanıdığımız kişiler ile sadece bir kez karşılaştığımız ve bir daha asla görmeyeceğimizi bildiğimiz kişiler arasında bir yerdedir. Görmediğimizde yokluğunu fark eder ve hatta ne olduğunu merak ederiz.

Meçhul Dostlarımız mahallede sürekli aynı yerde duran seyyar satıcı, işe gidip gelirken hemen her gün aynı ulaşım aracını kullandığımız biri ve belki sık sık gittiğimiz cafenin kedisi olabilir. Hiç etkileşime girmeden düzenli karşılaştığımız Meçhul Dostlarımız ile olan ilişkimiz, her iki tarafın karşılıklı olarak birbirlerini görmezden geldiği gerçek bir ilişkidir.

Bu kişiler tanıdık ortamlarda düzenli olarak karşılaştığımız için mekân ile bağlantı kurmamızı sağlamakta, yabancı bir yerde ve yalnız olmadığımızı hissettirerek bize sosyal anlamda destek oluşturmaktadır.

Zaman geçtikçe, meçhul dost ile iletişime geçmek daha da zorlaşır. Araştırmalar meçhul dostların ancak her zamanki bağlamın dışında ya da herhangi bir acil durumda karşılaştıklarında durup selamlaştıklarını ve hatta sohbete başladıklarını göstermektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder