Aile içi şiddete maruz kalan kadınların kendi ailelerinden (anne, baba, kardeş, akraba vb.) destek alıp almamaları onlar için çok önemlidir. Kurumlara başvuran kadınların birçoğu, çeşitli nedenlerle ailelerinden bu konuda yardım alamadıklarını belirtmektedir.
Eşinden şiddet gören kadına yardım etmeyen ailelerin birçoğunda “kocandır, döver de sever de” düşüncesinin yaygın olduğu görülmektedir. Bu düşüncenin hakim olduğu ailelerin çoğunda aile içi şiddet yaygındır, baba anneye şiddet uygulamıştır ya da uygulamaktadır. Bu ailelerde erkeğin eşine şiddet göstermesinin doğal olduğu, kadının buna ses çıkarmaması gerektiği düşünülmektedir.
Ailelerin bir kısmı çocukları erkeğin soyu olarak algılamakta ya da çocuklara bakamayacaklarını söylemektedirler. Ancak çocukları evde bırakıp gelirse kadını eve kabul edeceklerini söylemektedir. Kadınların büyük bir kısmı çocuklarını bırakmak istemediklerinden şiddet gördükleri evde yaşamaya devam etmektedir.
Kocanın şiddetine kadının ailesinin maruz kaldığı da görülebilmektedir. Özellikle kadın evi terk edip ailesinin yanına gittiğinde, koca aileyi tehdit etmekte veya eşyalara zarar verebilmektedir. Bu durumda ya aile kocanın korkusundan kadına yardım edememekte ya da kadın ailesinin zarar görmesinden korkup yaşadığı şiddete boyun eğmektedir.
Şiddet gösteren erkeklerin çok büyük bir kısmı eşlerine duygusal ve sosyal şiddet uygulamaktadırlar. Eşlerinin aileleriyle iletişim kurmalarını engellemekte, iletişim kurduklarında cezalandırmakta veya iletişim kurdukları zaman ailelerine zarar vermekle tehdit etmektedirler. Aileler ise evde yaşananları bilmediklerinden, kadının kendileriyle iletişim kurmak istemediğini düşünebilmektedirler. Bu da kadın ile ailesinin arasını açmaktadır.
Aile içi şiddete maruz kalan kadın, birçok nedenden dolayı kocasını terk ettikten bir süre sonra şiddet gördüğü eve geri dönmektedir. Bu nedenler genellikle ailenin anlayamayacağı kadar karışıktır, bu yüzden yardım ettikleri halde şiddet gördüğü eşine geri dönen kadına karşı “kızgınlık” duyulabilmektedir.
Bir Yakınınız Aile İçi Şiddete Maruz Kalıyorsa
Onun için yapabileceğiniz en önemli şey onu dinlemek olacaktır. Konuşmak için zorlamayın, ayrıntılı sorular sormayın. Kendi istediği kadar açılmasına izin verin. Suçlamayın ve korkusunu küçümsemeyin.
Şiddet gören bir yakınınız size açıldığında elinizden bir şey gelmediğini düşünebilirsiniz. Ancak yardımcı olmak istediğinizi belirtmeniz onun yalnızlık ve çaresizlik duygusunu azaltacaktır.
Onu sık sık ziyaret edin veya davet edin, bağlantınızı koparmayın.
Ona evliliği ile ilgili ne yapması gerektiğini siz söylemeyin. Kendisi veya çocukları için ne yapabileceğine karar vermesine yardımcı olun. Eğer eşinden ayrılmak istemiyorsa ve eşini affetmeye hazırsa, onun bu kararına saygı gösterin ama şiddet göstermenin yanlış bir şey olduğunu ve suç sayıldığını da vurgulayın. Eğer tanıdığınız eşinden ayrılmaya karar verdiyse ona şiddete katlanmaya devam etmesini önermeyin.
Eğer eşi, sizin önünüzde onu azarlıyor, aşağılıyor veya ona vuruyorsa bunu onaylamadığınızı açık bir şekilde belirtin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder