6 Mart 2012

Aile İçi Şiddet Evin İçinde

Kendimizi en güvende hissettiğimiz yer evimizdir. Dışarıdaki hayat bize ne zorluklar yaşatırsa yaşatsın koşup evimize, ailemizin yanına gitmek isteriz. Oysaki aile içi şiddet dediğimizde bir kadının kendi evinde, aynı hayatı ve aynı yatağı paylaştığı erkekten, çocuklarının babasından şiddet görmesinden bahsediyoruz çoğunlukla. Kadın fiziksel, duygusal, sosyal, ekonomik, cinsel her türlü şiddete maruz kalıyor. Bazen bunu kimseyle paylaşamıyor, bazen de sevdiklerinin önünde yaşıyor. Canı yanıyor, gururu inciniyor, üzülüyor, korkuyor, olumsuz duyguları karmakarışık yaşıyor.

Kurumlardan veya uzmanlardan yardım talebinde bulunan kadınların bir kısmının kocasının bir şekilde evden uzaklaştırılıp bir daha hiç geri dönmemesini istediğini görüyoruz. Polis, jandarma, sosyal hizmetler kim olursa olsun gelsin ve kendisine şiddet gösteren eşini hayatından çıkarsın istiyorlar. Gerçek dünyada, bu bir kısım kadının ihtiyacının karşılanması için yine kadının kendisinin çaba harcaması gerekiyor. Evden uzaklaştırma için kadının kolluk kuvvetlerine şikayetçi olması ve mahkemeye başvurması lazım. Üstelik evden uzaklaştırma dediğimiz uygulama 3-6 ay arası. Bu süreçte eşi uzaklaştırma kararına uymadığında bunu takip eden bir sistem yok, yine kadının polis çağırması, tutanak tutturması ve mahkemeye başvurması gerekiyor.

Şiddet gördüğü eşinden ayrılmak isteyen kadının ise yine atması gereken çok büyük adımlar var. Bu adımların en zoru belki de kadının alışık olduğu düzeni terk etmesi. Alışık olduğumuz, bildiğimiz, tanıdığımız bir düzeni bırakıp hayatı yeniden organize etmek hepimiz için çok korkutucudur. Uzun süre şiddet ve baskıya göğüs geren kadınlar için bu çok daha korkutucu.

Şiddet gören kadınların önünde iki seçenek var; hiç bilmediği zorluklara belli bir süre göğüs gererek yeni bir hayata başlamak veya şiddet dolu olsa da aşina olduğu düzene ve hayata devam etmek. Kadın hangi yolu seçerse seçsin bizlerin yani ailelerin, arkadaşların, uzmanların, kurumların, hepimizin yapması gereken ona destek vermek, yalnız olmadığını hissettirmek. Kendimiz destek olamıyorsak bile destek alabilecekleri yerlere ulaşmalarını sağlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder