29 Mayıs 2012

3 Kadın ve 1 Hikaye


 
Bu hikaye kadın, erkek ilişkilerine ve birçok batıl düşünceye kaynak olduğu düşünülen, kökenleri çok eskilere dayanan bir inanışın farklı versiyonlarından birisidir..

Tanrı topraktan Adem ile Lilith'i yaratır, cennete yerleştirir. Ancak yarattığı kızıl saçlı, beyaz tenli kadından o kadar etkilenir ki ona kendi gizli adını söyler.

Lilith, Adem'le aynı topraktan yaratıldığına göre eşit olmaları gerektiğini savunur. Adem ise Lilith'i kendisine hizmet etme konusunda tembel ve isteksiz olmakla suçlar.

Adem cinsel ilişki sırasında Lilith’in sürekli altta olmasını istemekte, bunu kadına üstünlüğünün gereği olarak görmektedir. Lilith ise bu pozisyonu aşağılayıcı bulmakta, kendisi üstte olmayı istemektedir.

Lilith Adem’in kendisine hükmetmeye çalışmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Sonunda birlikte yaşamalarının imkansız hale geldiğine karar verir ve Tanrı'nın söylenmemesi gereken adını anarak göğe yükselir.

Cennette yalnız kalan Adem, Lilith'i geri getirmesi için Tanrı'ya yalvarır. Tanrı da üç meleğini Lilith'e elçi olarak gönderip "evine dön" çağrısı yaptırır. Lilith ise kesinlikle geri dönmeyeceğini bildirir. Melekler geri dönmemesi halinde her gün yüz çocuğunu öldürmekle yükümlü kılındıklarını söylerler. Lilith yine kesinlikle geri dönmeyeceğini bildirince melekler Tanrı'nın buyruğunu yerine getirir.

Lilith duyduğu acıyla bundan sonra Adem soyundan gelen bütün insan yavrularının, hamile ve doğum yapmakta olan kadınlarla bebeklerin baş düşmanı olmaya yemin eder. Erkek çocuklarının doğduktan sonra ilk sekiz günü içinde, kız çocuklarının ise ilk yirmi gün içinde canını alacaktır. Sadece yakınında üç meleğin ismi veya sureti bulunan çocuklara dokunmayacaktır. Lilith'in yeri artık dışlanmışların arasındadır. Adem'in altında kalmak ve ona bağlı olmak yerine şeytanla ortaklığı seçer. Cinlerin kralı ile ilişkiye girer, ondan çocuklar doğurur. Erkeklerin rüyalarına güzel bir kadın olarak girip onları uykularında boşaltır ve tohumlarını çalar. Bu tohumlarla da birçok şeytani varlığı doğurur. Aynaları yurt edinir, özellikle aynaya fazla bakan kadınları kendi safına çeker.

Lilith'in dönmesinden ümidi kesen Tanrı, toz ve topraktan Adem'in ikinci eşini yaratır. İkinci eşin iskeleti, organları, eti, kası, damarları, kanı, salgıları, derisi Adem'in gözü önünde yaratılır. Ancak Adem bu kadını eş olarak alamayacağını çünkü ona dehşete düşmeden bakamadığını söyler. İkinci eş o anda isimsiz ve bakire olarak Tanrı'nın cennetine gönderilir.

Bunun üzerine Tanrı, uyurken Adem'in kaburga kemiğinden Havva'yı yaratır. Bu yeni kadın Adem'den bir parça olduğu için, ona karşı çıkamayacaktır. Havva, Lilith'e o kadar benzemektedir ki Adem uyanınca yanında bulduğu kadının başka biri olduğunu anlamaz. Onun kendisine Lilith gibi karşı çıkmayıp boyun eğmesini ise "nihayet hidayete erip yola geldi" diye yorumlar.

Tanrı, Adem ile Havva'nın cennetin bahçelerinde gezmelerine ve bahçedeki ağaçlardan istedikleri kadar meyve yemelerine izin verir. Sadece bahçenin ortasındaki elma ağacını yasaklar. Ancak Havva yılan tarafından kandırılır ve elmayı yer, Adem'e de yedirir. Tanrı, yasak elmayı yedikleri için Adem ile Havva'yı cezalandırır, cennetten kovar.

Ve esas hikaye başlar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder