1 Mayıs 2012

Ben O'nu Seviyorum, O Kendini Seviyor


Narsist, özgüvenli ve karizmatik duruşu ile hayatta karşılaşabileceğiniz en çekici insandır. Görünüşüne çok önem verir ve kararlı kişiliği ile etrafındakileri baştan çıkartır. Kendini beğenmiş gözükmekten ziyade hayran olunacak bir duruş sergiler. Bir narsistle tanıştığınızda ve onunla bir ilişkiye başladığınızda kendinizi beyaz atlı prensinizi bulmuş gibi hissedersiniz. İlişkinin başında size hayatınızın en tatmin edici ilişkisini yaşatır. Konuşması ve hatta ses tonu bile etkileyicidir. Çok iyi bir gözlemci olduğu için beyninizi ve kalbinizi bir kitap gibi okur. Cinsel anlamda sizi memnun etmek için elinden geleni yapar ve bu konuda çok başarılıdır. Sürekli size olan hayranlığını dile getirir.

  
Bir süre sonra ise gerçeklerle yüzleşmeye başlarsınız... 

Sizin adınıza karar vermeye ve sizi kontrol etmeye meyillidir. Sizi değiştirmeye çalışır. İlişki ilerledikçe arkadaşlarınızdan, ailenizden nasıl olduğunu anlayamadığınız bir şekilde kopmaya başladığınızı fark edersiniz. Hayatınız onu mutlu etmeye çalışmakla geçer ama hep başarısız olursunuz. Ona “seni seviyorum” dersiniz, duymaya ihtiyacınız olduğunu bilse bile size karşılık vermez. Güzel bir sofra, romantik bir ortam hazırlarsınız ancak o normal bir akşam yemeğindeymiş gibi çabucak atıştırıp sofradan kalkar. Sosyal görünen bir yanı vardır. Dışarıya karşı dürüst, ahlaklı ve paraya önem vermeyen bir imaj çizerken aslında maddiyata dayalı, problemli, taklitçi bir yaşam sürer. Sürekli etrafında birileri vardır ancak yüzeysel ilişkiler kurar, toplulukların içine gerçek anlamda giremez, sınırları önemsemez. Kendisiyle ilgili konularda konuşmaktan zevk alır, hatta kendisiyle ilgili normalden fazla konuşur. Karşılıklı sohbet etmek çok zordur, konuşulan konu kendisiyle ilgili değilse sözünüzü keser, bir şekilde konuyu tekrar kendisine getirir. Dinlemekten çok konuşur. Çok ilgi alanı vardır bildikleri sadece başlıkları içeren yüzeysel bilgilerdir, ayrıntıları unutur. Verdiği söze ve yaptığı programa sadık kalmaz, yalan söyler. Başarı, güç, güzellik, para konularında sürekli fanteziler kurar. Kazandığından fazla harcar, etrafa para dağıtır, borç ister, bazen geri ödemez veya kazanır ama harcamaz; sonuç olarak parayla ilişkisi her zaman kötüdür. Sizinle göz teması kurmadığını fark ettiğiniz zamanlar olur. Özellikle kalabalık ortamlarda abartılı hareketleri vardır, yüksek sesle konuşur. Kendisini izlemekten zevk alır, onu her an aynanın karşısında bulabilirsiniz. Narsist bir partneriniz varsa sizi aldatır. Eşinden ayrılmak istemeyen ama sevgilisinden de bir türlü vazgeçemeyenler genellikle narsistlerdir.

Sonunda...

Şanslıysanız, yaşanılan o “muhteşem” ilişkinin aslında bir yanılsama, bir serap olduğunu anlarsınız. Sevdiğiniz kişi için aslında hiçbir anlam ifade etmediğinizi fark edersiniz. Onun, sizi egosunu şişirmek için bir araç olarak kullandığını görürsünüz.

Gitmeyi tercih ederseniz, hayal kırıklığına hazır olun, zamanında onun için ne kadar önemli olduğunuzu söyleyen eski partneriniz, sizi gördüğünde yüzünüze bile bakmayacak. Artık onun umrunda bile değilsiniz, o çoktan "onun ne kadar muhteşem biri olduğunu ona hissettirecek" yeni birini buldu bile.

Bir narsist sadece kendini sever.

 

Kaynaklar; 

Beril Yardımcı, "Sevgilimin Adı Narkisos"
Amelia McDonell-Parry, “Nine Signs That You’re Dating A Narcissist” 
Alper Hasanoğlu, "Narsist Sevgiliyle Başa Çıkma"
Sam Vaknin, "Malignant Self Love"
Dan Tomasulo, “Is Your Boyfriend A Narcissist?”
Emel Başdoğan, "O'nunla Her Şey Şahane Ama Aynı Zamanda Çok Mutsuzum"
Ann Bradley , “Are You Dating A Narcissist?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder