14 Eylül 2012

Aşkın Altı Rengi


1973 yılında John Lee, “aşkın renkleri” olarak da adlandırılan altı temel aşk stilini tanımlamıştır;

Eros: Romantizm ile uyum gösteren erotik bir aşk söz konusudur. Fiziksel çekicilik, tutku ve şehvet ön plandadır. Bu aşk stiline sahip bir kişi partnerinde denge ve uyum arar. Romantik hazların peşinden koşar. Fiziksel yakınlaşmayı biran önce yaşamak ister.

Ludus: Aşk bir oyun, macera olarak görülür ve ciddiye alınmaz. Strateji önemlidir. Bu aşk stiline sahip olan biri sorumluluk almak istemez, aynı anda birden çok ilişki yaşamayı tercih eder. Böyle bir ilişki söz konusu olduğunda partneri sıkıcı olmaya başladığında veya ciddileştiğinde kişi ilişkiyi bitirir.

Storge: Yoğun bir arkadaşlık ilişkisinden doğar, yavaş bir değişim gösterir. Partnerler arasındaki benzerlik önemlidir. Böyle bir aşık düşünceli, içten, samimi ve sıcaktır. Derinden bağlandığı partnerini mutlu etmekten haz alır.

Pragma: Mantık duygudan daha ön plandadır. Gerçekçi ve ayağı yere basan bir partner söz konusudur, duygularını kendine saklamayı tercih eder. Böyle bir aşık partnerinde tam olarak ne aradığının farkındadır. Maddiyat, eğitim, başarı, statü gibi değerleri önemser.

Mania: Çok yoğun duygusallık söz konusudur. Bu tür bir aşık genelde sahiplenici, kıskanç ve partneri konusunda obsesiftir. Reddedilme korkusu vardır. Partnerinde sadakat ve güven arar. Partnerinden ilgi görmediğinde şiddetli olumsuz duygular yaşar.

Agape: Bu stilde karşılık beklemeden vermek önemlidir. Bu aşk stiline sahip bir kişi hassas, sevecen, cömert ve fedakardır. Kendisinden çok partnerini önemser, onun için partnerinin mutluluğu her şeyden önce gelir. Son derece sadıktır.



Susan ve Clyde Hendrick’in 1980’li yıllarda bu altı aşk stilinden yola çıkarak yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre;
  • Eros ve Agape stilleri için herhangi bir cinsiyet farklılığı söz konusu değildir.
  • Erkekler Ludus aşk stiline sahip olma eğilimi gösterirken kadınlar daha çok Pragma ve Storgecidir.
  • İlk aşkını yaşayan gençler genellikle Mania stilini sergilemektedir.
  • Benzer aşk stillerine dayalı ilişkiler daha uzun ömürlüdür.
  • İnsanlar ilişki yaşamak için genellikle kendileriyle aynı aşk stiline sahip partnerler aramaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder