5 Eylül 2012

Nereye Oturmak İstersiniz?



Akşam yemeği, toplantı benzeri sosyal ortamlarda genellikle bir masada oturmayı tercih ettiğimiz yer, masada bulunan diğer kişilere yönelik tutumlarımız ile bağlantılıdır. Aynı şekilde oturduğumuz yerin kendisi, diğerleriyle olan etkileşimimizi yönlendirmektedir. Kısacası kimin nerede oturduğu, masada bulunan kişilerin birbirleri arasındaki iletişim açısından oldukça önemlidir.

Açılı pozisyon (A-B veya A-C)
Bu pozisyon genellikle birbiriyle rahat ve keyifli iletişim kuran kişiler tarafından tercih edilir. Karşıdaki kişinin kolaylıkla gözlemlenebildiği bir ortam yaratır. Uyum içerisinde dostça bir ilişki kurmayı sağlar. Duygular ve davranışlar açısından geniş bir hareket alanı söz konusudur, hoşnutsuzluk belirtilerini gizlemeyi veya bakışları kaçırmayı kolaylaştırır.

Yan yana (B-D veya C-E)
Genellikle iki kişi işbirliği yapmaya istekli olduğunda oluşan bir pozisyondur. Arada herhangi bir fiziksel engelin olmadığı, daha samimi bir ortam yaratır, olumlu duyguları en üst düzeye çıkartır. OOrtak bir proje üzerinde çalışmak için en stratejik konumdur, dengeli bir fikir alışverişini teşvik eder. Diğerine bir şeyler anlatmak için en iyi pozisyondur. Ancak yan yana oturan iki kişinin birbirine bakması, birinin diğerinin jest ve mimiklerini görmesi zordur.

Karşı karşıya (B-C veya D-E)
Rakipler birbirlerinin çalışmalarını görmek ve rekabeti teşvik etmek için karşı karşıya oturmayı tercih ederler. Yüz yüze oturma pozisyonu savunmacı ve rekabetçi bir ortam yaratır, uzlaşmayı zorlaştırır. Bu pozisyondaki konuşmalar kısa ve hedef odaklı olma eğilimindedir.

Çapraz (B-E veya C-D)
Bu pozisyon birbiriyle etkileşime girmek istemeyen ya da birbirine ilgi duymayan, yabancı kişiler tarafından tercih edilir. Göz teması neredeyse hiç yoktur. Bu pozisyonda sınırların işgal edilmesi tehdit olarak algılanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder